Hanne har lavet en opdatering med vigtigt information til hjemmesiden.

Dykning, strande og turisme Dykning Similan Burma Arbejde


Personlig info:

Jeg er Marinbiolog - uddannet i Danmark, har arbejdet 2 år på Phuket Marine Biological Center i Phuket, Thailand (med havbiologi) og har derefter arbejdet 3 år på Scandinavian Divers som turleder og instruktør på Liveaboards til Similan, Patong .. det sidste år som Manager af firmaet. Jeg er Instruktør (PADI) og har en 2500 dyk.

"Nordthailand er den uspolerede del af Thailand. Turismen har ikke haft sit indtog på disse kanter endnu" ... TJA... jeg ville nu sige at Nordøstthailand (Isan) ... etc. Nordthailand (specielt Chang Mai) har sin rigelige andel af turister, elefantshows, poppede trekkingture m.m.... Anbefalelsesværdigt m. natur og minimalt af turister:

Nationalparken og Thailands højeste bjerg: Doi Itanon Bjerglandsbyen Mae Hon Son Trekking omkring Umpahl bjergene.


Dykning, strande og turisme:

De sidste to år er det helt sydlige Thailand begyndt at blive mere opdaget, og specielt Koh Lanta er blevet "in". Dog stadig fin dykning og få turister omkring de små øer tæt på det Malaysiske Langkawi.

"Når man skal vælge en af shopsene til at tage ud og dykke med, skal man først og fremmest kigge på om de er forsikret. Der er kun få af shopsene som er forsikrede så det er en god ide lige at checke det."

Ja og nej... de fleste seriøse firmaer dernede er medlemmer af Patong Recompression Chamber som på nogle websites står som forsikring. Medlemskabet opdeles i grader (sølv, guld etc) som kun indikerer hvor mange både selskabet har og hvilken pris de betaler. Grundlæggende dækker forsikringen følgende: Ansatte og gæster hos et firma der er "forsikret" eller medlem er garanteret at blive behandlet i trykkammeret i Patong umiddelbart ved ankomsten til kammeret og behøver således ikke en lang ubehagelig ventetid mens ens forsikringspapirer tjekkes og der bliver ringet til ??Europa etc?? med tidsforskel etc for at få bekræftet at forsikringen vil dække regningen. Endvidere vil den uheldige dykker kunne forlade trykkammeret efter endt behandling selvom det endnu ikke er afgjort om ens forsikring vil rykke ud med pengene eller ej. MEN...Nu kommer det vigtige: Dette medlemskab eller forsikring dækker IKKE selve trykkammerbehandlingen og dækker IKKE transporten fra dykkerstedet til kammeret!!! Dette skal dækkes ind af ens EGEN forsikring. Hvis man ikke har en forsikring har man et problem!

Derfor skal man sikre sig at man som minimum har en rejseforsikring der dækker fritidsdykning (og have dette på skrift) og helst skal man selvfølgelig tegne en specialforsikring som eks. DAN.


Dykning:

Racha Yai er ved at være SERIØST slidt ned, og jeg vil ikke anbefale nogen som har dykket på koralrev før at dykke derude - langt hellere Phi Phi, Koh Dok Mai, Anemone Reef eller Shark Point.

Hvad angår dine beskrivelser er de helt fine - men "limestone" på engelsk oversættes altså ikke til "limsten" men til Kalksten - eller mere korrekt kalkstensformationer.


Similan:

Nu kører der dagsture til Similan (2 og 3 dyks ture) fra Khao Lak hver dag - priser omkring 3 til 4000 bath.

Endvidere er der mulighed for 2 dages ture med overnatning på øen (Kon-Tiki) og selvfølgelig de længere ture på alt mellem 3 og 7 dage.

Der kunne siges meget om dykningen på Similan, men det har andre gjort på mange andre sider.. men jeg synes du mangler noget om Koh Bon, Koh Tachai og Richelieu Rock .. samt om Burma Banks.

Koh Bon og Koh Tachai er to isolerede og ubeboede øer nord for Similan og byder på verdensklasse dykning. Dykning ved Koh Bon inkluderer dykning på en undersøisk "Pinnacle" med laveste dybde på 16 m og en fantastisk variation af blødkoraller samt fiskeliv .. foruden et par store jenkins Whipray, Leopardhajer m.m. Det mest kendte dykkersted inkluderer en undersøisk bjergkam hvor der er blødkoraller, millioner af glasfisk, masser af dragefisk og skorpionfisk, og endelig... rigtig gode chancer for at se djævlerokker - eller Manta! De cirkler rundt over "bjergkammen" på en 10 m vand... fantastisk!

Koh Tachai byder på en undervands "Dome" som dykkerstedet hedder - her finder man alt fra hvid- og sorttippet revhaj, havslanger, 8 armede blæksprutter, fantastisk makroliv samt ikke mindst har jeg her set både Manta og hvalhaj.. på samme dyk!

3 timer nord for Koh Tachai ligger Richelieu Rock - et undersøisk bjerg der stikker op fra de 60+ meter omkring den. Kun toppen er synlig ved lavvande så dette er "off-shore diving". Richelieu byder på store flokke af fisk som Jacks/Trevally, rainbow runners, sweetlips, store koraltorsk, languster, dragefisk, store flokke af Barracuda etc. Flokkene er som regel stationære i en sæson og flokke af Jacks i forrige sæson var på en 5 til 10000 fisk på een gang!

Af små ting vil fotografer glædes over 8 forskellige arter af muræner, 10 forskellige arter af nålefisk ( i familie med søheste), .. og søheste, nøgensnegle samt Ornate Ghost Pipefish. De fleste kommer her på baggrund af sandsynligheden for hvalhaj, men Richelieu er altid et dyk værd. (pas på surge og strøm når der er bølger!).


Burma:

Dykning i Burma er kun for erfarne dykkere (dybt, offshore og strøm) men belønnningen som regel stor (tyrehajer, masser af pelagiske fisk og meget mere...) .. vær opmærksom på at der skal betales ekstra for visa til Burma - pt. omkring 150 USD per person, samt at der skal afleveres 4 (!) pasbilleder til at behandle visa-ansøgningen.


Arbejde:

Her er erfaringer - fra begge side af ansættelsesbordet - om at arbejde med dykning i Thailand :-)

Man SKAL nu være instruktør for at opnå arbejdstilladelse i Phuket og endvidere kræver det et specielt visa: Non-immigrant category B - triple entry... anbefales at få FØR man rejser derned idet man ellers kan indstille sig på en flere måneder lang ventetid med at få lavet visum om i Malaysia og herefter søge om arbejdstilladelse. Hvis tingene skal gå hurtigere "koster det" og det forventes at instruktøren selv betaler! (regn med min. 15000 bath for en "hurtigere" sag, og selv da er det ikke sikkert).

Den bedste chance for at få arbejde i Phuket pt. er hvis man tager IDC hos en af de lokale (Bent Poseipal eller Bjørn) der herefter kan anbefale en til de lokale dykkercentre. PADI er det mest udbredte på Phuket og giver den største jobchance. Tag kurset i sensommeren/efteråret før området oversvømmes med andre instruktører, og hav god tid (og penge nok!) før højsæsonen til at nå at få papirerne i orden. Gå ind til det pågældende dykkercenter personligt, kom om formiddagen.. ("needless to say": Kom ædrusamt ren og pæn/professionel i tøjet, nybarberet og uden piercinger og øreringe!), og medbring et kort CV på engelsk samt dit billede og visitkort (med telefonnummer!!!) fasthæftet. Find ud af hvem du skal snakke med og hvis ikke vedkommende er der så efterlad ikke bare dit papir, men få en aftale om at komme igen senere hvis der ikke er andre du kan snakke med... få en personlig samtale og sørg for at vedkommende har dit telefonnummer så han/hun kan ringe)... og sluttelig: Giv hånden!


Mange Hilsner

Hanne Kyhnau Hansen (M.Sc)

Danish Veterinary and Food Administration;

Institute of Food Research and Nutrition; Division for Chemical Contaminants

Stor tak til Hanne for brug af hendes oplevelser og erfaringer med dykning og Thailand.

Til toppen af siden

Tilbage til side 1