Gode råd om dykning i Thailand

Dykkeråd Dykkesteder Live-Aboard ture

Indledning:

Dykning i Thailand er en fantastisk oplevelse. Da jeg gennem erfaring har lært nogle nyttige råd om dykning vil jeg gerne give dem videre til interesserede. Tager man disse små råd med i sin bagage, er jeg sikker på at man nok skal få nogle uforglemmelige minder med dykning.

Generelle råd:

Først og fremmest kan man groft sagt sige at i Danmark har vi besværlige og hårde forholde med hensyn til at kunne dykke. Det betyder, at når man har lært at dykke i Danmark er man godt rustet til dykning de fleste steder i verden. I DK sker det med mere udstyr, større planlægning, koldere vand, dårligere sigt, etc. Det er som reglen stranddyk der bliver foretaget i DK, og dykningen er derfor meget afhængig af vejret og specielt vindredningen. Man stræber efter den største sikkerhed pga. de dårlige forhold. Jo bedre forberedelse, des større chance for et godt og velgennemført dyk!
Det skal ikke lyde som om dykning ikke er spændende i DK, for jeg har haft mange fantastiske oplevelser i danske farvande, blot er det anderledes at dykke i DK.

I Thailand er vandet gennemsnitlig 26-28 grader varmt året rundt. Sigtbarheden er sjældent under 15 meter. Specielt i sommerperioden, som i Phuket-området ligger fra november til april, er man så godt som sikker på godt vejr, lidt vind, megen sol og ideale dykkeforhold. Der kan forekomme regnbyger, men det er undtagelsen. Man bliver sejlet ud til dykkestederne og samlet op igen af båden når dykket er færdigt. Det er en hel anden form for dykning i Thailand i forhold til Danmark. Men har man taget sin sportsdykkeruddannelse i DK vil denne form for dykning forekomme utrolig nem, og man har derfor et større overskud til at nyde dykket mest muligt. Der er ikke noget i vejen for at tage sin uddannelse i Thailand, blot man er opmærksom på shoppens sikkerhed og at de er forsikret, og så er det tilrådeligt at få en skandinavisk dykkerinstruktør, så man forstår hvad der bliver undervist i. Det er af afgørende betydning.

Det kan anbefales at man tager sit eget udstyr med hjemmefra, da låneudstyret aldrig sidder som det skal, og det kan mindske oplevelsen under vandet. Som minimum vil jeg forslå: BCD, regulatorsæt, dykkercomputer, maske + snorkel og finner. Dragt kan man altid leje, og selvsagt skal man ikke have flaske + vægtbælte med.

Prisen på dykning svinger meget fra shop til shop, fra måned til måned. Man har 3 sæsoner i Thailand. Lavsæson hvor priserne er helt i bund. Mellemsæson hvor priserne bliver hævet en lille smule. Og højsæson som er den dyreste periode; den ligger fra december til januar. Det gælder alt lige fra hoteller og restauranter til dykning, at priserne bliver sat i vejret.

Det koster ca. 400-600 kr. for en dagstur, og det inkluderer som regel: du bliver hentet om morgenen kl. ca. 8.00, kørt til Chalong bay og sejlet ud med longtail båd til selve dykkerbåden; du får: gratis sodavand og vand + kaffe/te, 2 eller 3 dyk på forskellige steder, frokost + frugt, tank, luft + vægtbælte og hjemtransport tilbage til hotellet ca. kl. 16.00-18.00, alt efter hvor langt væk man har været.

Dykkeråd:

Der gælder de sædvanlige råd omkring dykning, og de bliver generelt overholdt af alle shops. Jeg har i hvert fald ikke oplevet det modsatte. Phukets natteliv er vildt, men skal du op og dykke næste dag så lad være med at drikke alkohol i store mængder og få din nattesøvn. Det kan ikke siges for tit, alkohol er ikke en god kombination med dykning. Og jeg har et enkelte par gange måtte forbyde folk at dykke pga. tømmermænd! Drik væske og masser af det, både før under og efter dykket. De fleste trykfaldsulykker sker pga. for lidt væskeindtag! Og husk kaffe + cola og lignende gør dig dehydreret, så hold dig til almindeligt vand. Sørg for at få noget at spise hele dagen, så du har energi til at udføre dykningen.

Lyt til dykkerbriefingen så du er klar over hvad der skal ske. Overhold den planlægning der bliver givet af dykkerlederen.

Har du let ved søsyge, så sig det i shoppen dagen før du skal ud og dykke. De har som regel nogle søsygetabletter som kan bruges i kombination med dykning. Og de virker bedst hvis man tager en tablet natten før, og en tablet morgenen før selve dykket. Dykning og medicin er ingen god kombination, derfor kan jeg anbefale at købe nogle SEA BANDS, som er nogle elastikbånd med magnetfelter som man skal have omkring håndledene. Jeg har selv brugt disse uden at opleve søsyge en eneste gang! De bliver som regel forhandlet af sejlklubbernes butikker.

 En delfin er et spændende dyr at møde i virkeligheden

Har du dit eget udsyr med så sørg for at skylle det grundigt efter hvert dyk, da vandet er meget salt, og det slider utroligt på udstyret hvis det ikke bliver gjort rent hver gang man har brugt det.

Hold jer væk fra koralerne da mange af dem er giftige, og lad være med at røre noget, da man aldrig ved hvad det er og om det er farligt. Og for guds skyld lad være med at knække koralerne! Det tager mange år at genoprette bare en lille skade på en koral. Nogle fisk kan være aggressive, men det er meget let at se på afstand, og man skal derfor ikke nærme sig disse fisk. Det er bl.a. titanaftrækkerfisk der kan være aggressive, især når de vogter deres æg i november, december måned !

Kort over Phuket dykkesteder:

Adgang til kortet


Dykkersteder :

Dykkersteder som kan nås på en dagstur :
 • Koh Racha Yai (godt koral liv)

 • Koh Racha Noi (flotte sten formationer)

 • Koh Dok Mai (limsten man kan dykke hele vejen rundt om med masser af koraler og liv)

  Som den så ud før den sank!

  Den synker! Da den sank i 1995!

  Som den ser ud på 32 meter

 • King Cruiser

  (norsk katamaranfærge der sank i 1995, ca. 82 meter lang, den ligger på 32 meter vand)

 • Shark Point ligger 5 minutters sejllas fra King Cruiser


  En leopardthaj

  Shark Point (nok et af de bedste dykkersteder på endagsturne)

  Bestående af 3 limsten med masser af koralliv og med god chance for at se leopardhajer, som er planteædende og derfor ufarlige

  Det maritime live omkring disse 3 limsten er helt fantastiske!

  Shark Point er helt klart et "must"


  Der er todagesturene til Phi Phi, hvor man får adgang til nogle af de bedre steder omkring disse to Øer :

 • Koh Phi Phi Don (som er den beboede ø)

 • Koh Phi Phi Le (som er den ubeboede ø)

 • Havet omkring Phi Phi er utrolig frodigt og rigt på fiskeliv. Bl.a. er der mulighed for at snorkle med sorttippetrevhajer, som er en meget sky haj, derfor ser man den kun hvis man snorkler. Scubaudstyr larmer simpelthen for meget og skræmmer dem væk.
 • En Blacktip-reafshark


  Og sidst, men ikke mindst, er der dykning omkring:

 • Similan Islands

 • Burma Banks
 • Live - Aboard båd Disse steder kan kun nås med de såkaldte Live – Aboard ture. Altså en tur på en 4-6 dage hvor man bor på båden. Den shop jeg arbejdede for havde en tur til Similan Islands for ca. 3500 kr. Det var en 4 dages tur. Man tager af sted om aftenen kl. 21.00 den første dag og sover hele natten, mens båden sejler mod nord hvor øerne ligger (Similan Islands betyder 9 øer). Så starter man ved en af de nordligste øer og dykker hele vejen ned mod den sydligste ø, og på 4 dagen går det så hjem mod Patong bugten igen. En fantastisk tur: uden sidestykke den bedste dykning i Thailand. De dyk jeg har haft omkring øerne har ikke givet en sigt på under 25 meter!
  I prisen er inkluderet al mad, der bliver serveret 3 hovedmåltider og masser af frugt og sodavand osv. De første 3 dage er der 4 dyk om dagen (3 dagsdyk og et natdyk). Der er masser af uberørt liv under vandet, store stenformationer, masser af koralliv. Det er den bedste dykning i Thailand, ja måske noget af det bedste dykning i verden!

  Skriv dine kommentar her!

  Tilbage til toppen af siden